此電郵之前已成功登記!
你已成功訂閱 Spill Paper!
Follow Us

Philips 迷你 UHD Blu-ray 機 BDP7501 6 月發售主打入門市場

2016年05月24日

暫時市面上的 UHD Blu-ray 播放機選擇有限,唔計 Panasonic 兩萬幾元「天價」的 DMR-UBZ1 播放及錄影機,暫時只有同門的 DMP-UB900 和 Samsung 的 UBD-K8500。不過用家好快會有再多一個選擇,就是早前公佈的 Philips BDP7501 入門級  UHD Blu-ray 機,預計會於 6 月開始發售。

暫時市面上的 UHD Blu-ray 播放機選擇有限,不過用家好快會有再多一個選擇,就是早前公佈的 Philips BDP7501 入門級  UHD Blu-ray 機,預計會於 6 月開始發售。

香港暫時未有行貨 UHD Blu-ray 機,海外的話,Samsung UBD-K8500 率先於 3 月推出、Panasonic DMP-UB900 就 4 月。今次 6 月推出的 Philips BDP7501 同之前兩款幾唔同,除了主打平價、入門之外,最大分別是外形。四四方方的細機身,似一部機頂盒多過 Blu-ray 機,不過就已經有齊睇 UHD Blu-ray 所需的功能規格,支援 HDR10 同 Dolby Vision 的 HDR 標準、HEVC(H.265)解碼、內置 YouTube、Netflix 同 Amazon Prime 的 4K 串流功能。新機會率先於北美推出,售價為 $400 美元(約 $3,100 港元),同 Samsung UBD-K8500 差唔多,會有拉絲鋁殼 BDP7501 同黑色鋼琴面 BDP7301 兩個版本,功能相同。

你可能感興趣的文章