此電郵之前已成功登記!
你已成功訂閱 Spill Paper!
Follow Us
影音

睇世界盃更好氣氛:Soundbar、擴音機、家庭影院升級選購攻略

講到一班人睇波想有更好氣氛,聲效有時更緊要,今次就同大家介紹一下新推出的 Soundbar、擴音機等「音效」器材,等大家睇波時可以更投入。

閱讀全文
影音

4K 靚畫面睇世界盃:電視、投影機升級選購攻略

今年世界盃香港會有 4K 直播,想用高解像度細緻咁欣賞自己喜愛球員的高超技術同動作,就要配合適當的器材了。而仲未有 4K 電視的球迷,都可以趁今次機會問准「許可」,升級屋企的電視甚至投影機。

閱讀全文
影音

【評測】Ruark Audio R4 MKIII:CD、藍牙、DAB 齊備 更有獨特 3D 音場包圍感

Ruark Audio R4 MKIII 是一款一體式音響,不算「微型」的設計,不過就有 2.1 聲道輸出,以及好獨特的 3D 音場模式。本身有收音機功能,亦可以作為鬧鐘,做床頭音響十分適合。

閱讀全文
影音

【UHD Blu-ray 新碟速遞】《移動迷宮:死亡解藥》:公式化大作 感官刺激仍一流

《移動迷宮》電影系列終於來到最終章,今次「大結局」的 UHD Blu-ray 聲畫質素都相當不錯,當娛樂大片睇繼續夠晒緊張刺激,感官效果一流。

閱讀全文
影音

【評測】Onkyo TX-NR686:有齊 4K HDR、THX 認證 Play-Fi 串流音質有驚喜

以今次測試的 TX-NR686 為例,$5,000 有找的價錢就已經有齊 4K HDR、THX 認證以及 Dolby Atmos、DTS:X 等的支援,網絡音樂功能更是市面上最齊全的機款之一。

閱讀全文
影音

Sony 第二代 4K OLED 電視 A8F 登場 Dolby Atmos、微型 Soundbar 系列陣容強勁抵玩

Sony 今年再接再厲推出第二代 4K OLED 電視 A8F,除了進一步加強聲畫效能之外,還聽取用家意見改進了底座設計。今次同場仲有一系列 Soundbar 產品,包括 Dolby Atmos 系列以及一體式微型 Soundbar 系列,陣容相當鼎盛。

閱讀全文
影音

率先引入 HDR10+ 高動態技術 Samsung 新 QLED 系列更可掛牆「隱形」

Samsung 新一代 QLED 系列剛剛正式抵港,今次新系列率先引入了在年初 CES 上公佈的更強高動態畫面技術 HDR10+,可以兼容日後推出的 HDR10+ 影碟以及串流影片。

閱讀全文
影音

【影音詞彙】這些音響專業形容詞,你知唔知點解?(下)

剛剛第一集講過結像、空氣感、低頻彈性、開揚及高音甜,接下來講多 5 個描述聲音的詞彙,其實每一個人對不同詞彙的理解都有幾大出入,就睇一睇他們怎樣說!

閱讀全文
影音

一萬元入手 BenQ 4K HDR 投影機 TK800 內置足球模式大畫面睇世界盃

今次 BenQ 最新推出的 TK800 創出新低價,約港幣 $10,800 就已經支援 4K HDR,而且今次新機內置了「足球模式」,亦都食正了今年世界盃的熱潮。

閱讀全文
影音

【UHD Blu-ray 新碟速遞】《忘形水》:構圖、燈光、音樂、聲效都一流

未睇 UHD Blu-ray 版之前,阿熾可能建議大家睇 DVD、Blu-ray 或者其他版本都無所謂,不過睇過 UHD Blu-ray 之後,真心覺得對於有兼容播放機的用家來說,是好值得收藏 4K 影碟版。

閱讀全文
影音

【影音詞彙】這些音響專業形容詞,你知唔知點解?(上)

只要在網絡搜尋影音產品,通常很容易找到評論文章。但大多資深寫手在描述聲音的時候,都會用上一些專業形容詞,例如結像很好、空氣感十足,甚至是音場開揚等等,你又懂不懂他們在說甚麼?

閱讀全文
影音

用家自製「靚聲特色牆」 B&O 推出 BeoSound Shape 牆掛式無線喇叭

B&O 的喇叭設計一向都好型格獨特,不過今次推出的 BeoSound Shape 就更特別、更吸引,同時兼顧到時尚的家居設計及靚聲的音樂享受。

閱讀全文