此電郵之前已成功登記!
你已成功訂閱 Spill Paper!
Follow Us

電腦終於播到 Netflix 4K Windows 10 的 Edge 瀏覽器將升級支援

2016年11月23日

雖然不少新一代的 4K 電視以及 Nvidia Shield 等機頂盒都已經支援 Netflix 的 4K 影片串流,不過對於習慣用電腦睇戲睇劇的朋友,無得在 PC 上睇始終不夠方便。Microsoft 最近就公佈了,在 Windows 10 上的 Edge 瀏覽器將可支援直接串流睇 Netflix 4K,不過硬件方面就有少少限制。

要在電腦上享受到 Netflix 的 4K 串流畫面,首先用家當然要是 Netflix 的 4K 付費用戶,電腦亦要配備一個 4K 或以上解像度的屏幕。而除了 Windows 10 同 Edge 瀏覽器之外,最重要一樣就是要採用 Intel 第 7 代的 Kaby Lake 處理器。因為 Netflix 的 4K 串流現時使用 10-bit HEVC 編碼,暫時 Intel 第 6 代 Skylake 處理器只支援到 8-bit HEVC 解碼。所以看來要等明年桌面版 Kaby Lake CPU 正式發售,先比較多人可以在電腦玩到 Netflix 4K 串流。

Microsoft 最近就公佈了,在 Windows 10 上的 Edge 瀏覽器將可支援直接串流睇 Netflix 4K,不過硬件方面就有少少限制。
電腦播 Netflix 4K 要配合返 Intel 最新一代的 Kaby Lake 處理器,桌面版預計最快要明年初先正式推出。

Microsoft 最近就公佈了,在 Windows 10 上的 Edge 瀏覽器將可支援直接串流睇 Netflix 4K,不過硬件方面就有少少限制。
近年解像度超過 1080p 的高解像度電腦屏幕都開始普及,甚至好多 4K 屏幕都係 3 至 4 千元左右,LG 這款 24 吋 24UD58 更加 3 千有找。

至於用其他瀏覽器,即使日後換上新 CPU 都暫時未能播到 Netflix 4K。因為為了避免 4K 視訊被盜錄,Microsoft 在 Windows 10 的年度升級內加入了「PlayReady 3.0」的 DRM(Digital Rights Management)數碼版權管理系統,暫時就只係得 Microsoft 的 Edge 先至支援。另外,Nvidia 的 10 系顯示卡,例如 GTX1080、GTX1070 和 GTX1060,雖然都支援 10-bit HEVC 解碼和 PlayReady 3.0,不過在兼容清單上都無份,所以最後都係要等 Intel 第 7 代 CPU 先得。

緊貼最新資訊,請關注 SPILL 的 MeWe 專頁Facebook 專頁Instagram 帳戶YouTube 頻道。如欲訂閱 SPILL Paper 電子通訊可按這裡

你可能感興趣的文章