此電郵之前已成功登記!
你已成功訂閱 Spill Paper!
Follow Us

特朗普當選了 我們要聽甚麼歌?

2016年11月10日

特朗普當選,全世界為之震驚,覺得狂人統治時代來了,正式進入亂世。作為香港人,這種亂我們近年也開始習以為常,有時候也討厭自己的麻木。然而人生苦短,總不能愁眉苦臉,惶恐度日,倒不如聽聽歌,把這些不安的情緒透過歌曲發洩出來。

Mac Miller〈Donald Trump〉

美國 rapper Mac Miller 喺 5 年前,當時仲係 19 歲嘅時候,就有過一隻叫做〈Donald Trump〉嘅歌。他渴望像 Donald Trump 那樣有錢,歌詞寫到「We gonna take over the World while these haters gettin' mad」,首歌連 Donald Trump 自己聽過都話正。喂!預言書嚟?

Green Day〈American Idiot〉

播放統計網站 Last.fm 在他們的 facebook 專頁說,特朗普當選,用家播得最多的就是 Green Day 的〈American Idiot〉,唔知真係咁定純粹抽水?但傳媒口徑一致取笑特朗普的支持者愚蠢,有說都是他當選的原因喎!

R.E.M.〈It’s the End of the World As We Know It (And I Feel Fine)〉

特朗普當選,最多人掛在口邊的一句說話就係:世界末日喇!但其實有些人不是真擔心的,「And I feel fine」,大家都覺得無所謂,都受夠了?

Nine Inch Nails〈The Day The World Went Away〉

另一首有世界末日 feel 的歌,雖然它的原意不是這樣。有趣的是,歌曲中段漸漸變得簡單,最後 nah nah nah 靜下來,有說是隱含遠離世界的意味,你,也想逃離嗎?

my little airport〈Donald Tsang, Please Die〉

真係咁憎 Donald Trump?不如聽聽呢首 my little airport 經典,將 Donald Tsang 改為 Donald Trump(其實發音也相近),叫佢去死,爽晒!反正,回想起來,原來 Donald Tsang 已經唔算好差⋯

請讚好 SPILL Facebook 專頁,如想緊貼最新資訊,可於「已讚好 / Liked」選單內點按「搶先看 / See First」。

你可能感興趣的文章